فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 34 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا بیگدلو*، ثریا مرسلی صفحات 1-24
    از منظر برساخت گرایی، هویت به عنوان یک عامل معناساز، نه یک امر ثابت که سیال و متغیر است. مولفه های اساسی هویت نیز طی زمان دچار تغییر و دگرگونی می شوند. آموزش وپرورش از مهم ترین نهادهایی است که دولت ها از طریق آن می کوشند هویت مورد نظر خود را بر جامعه القا کنند. مهم ترین مولفه های ناسیونالیسم دولت پهلوی بر تاریخ و فرهنگ باستانی ایران ابتنا داشت و تاکید بر آریایی نژاد بودن ایرانیان از عناصر اصلی آن محسوب می شد. متون آموزشی تاریخ مدارس این دوره، تحت تاثیر این گفتمان و در پاسخ به نیازهای سیاسی و اجتماعی خاص آن تولید شده است. این مقاله با استفاده از روش تحلیل تاریخی بر آن است که با بهره گیری از نظریه برساخت گرایی، به بازنمایی هویت نژادی دولت پهلوی در متون آموزشی تاریخ مدارس این دوره بپردازد، و به این سوال پاسخ دهد که مولفه نژاد چه جایگاهی در هویت سازی متون درسی تاریخ این مدارس داشته است؟ یافته های پژوهش بر آن است که هویت مبتنی بر نژاد آریایی به عنوان یک مولفه اساسی هویتی در متون درسی تاریخ مدارس این دوره نمود خاصی یافته است. تاکید بر برتری نژاد ایرانی، پیوند با اروپاییان و تمایز از نژاد عرب از ویژگی های عمده این نژادگرایی است.
    کلیدواژگان: هویت، دولت پهلوی، متون درسی تاریخ، مدارس
  • سارا زبان فهم نصیری*، اسماعیل حسن زاده، نزهت احمدی صفحات 25-50
    فرامین مربوط به ممنوعیت شراب، مواد مخدر و نیز فرامین مربوط به ریش تراشی از جمله پرتکرارترین فرامین اجتماعی قرن یازدهم هستند که در منابع تاریخی این دوره نیز به چگونگی اجرای آنها اشاره شده است، اما به دلیل سکوت منابع رسمی در این مورد، دیدگاه اجتماع و افکار عمومی نسبت به این فرامین در هاله ای از ابهام قرار دارد. نوشتار حاضر بر آن است تا با روش تحلیل مضمون چند نامه اخوانی این دوره که این فرامین در آنها منعکس شده، به این فرض مهم نائل گردد که لازم الاجرا بودن این فرامین لزوما به معنای پذیرش قطعی از سوی جامعه نبوده و افراد با جایگاه های مختلف اجتماعی برخوردهای گوناگونی با این فرامین داشته اند، چنان که برخی شعرا و اهالی ادب از جمله معترضان و منتقدان این فرامین بودند و بیشتر علما و صاحب منصبان دینی به دلیل دخیل بودن در روند صدور فرامین از حامیان و موافقان آن به شمار می آمدند. صاحب منصبان سیاسی هم به دلیل حفظ جایگاه خود محتاطانه عمل کرده و غالبا از ابراز دیدگاه در این خصوص خودداری کرده اند، اما در آثار و احوالشان می توان جهت گیری واقعی آنها را مشاهده کرد. مردم عادی نیز که جایگاه اجتماعی ویژه و امکان بیان نظر خود را نداشتند در زندگی روزمره خود همراهی یا عدم همراهی شان با این فرامین را نشان داده اند. همچنین بررسی اشکال مختلف این واکنش ها نشان می دهد که با توجه به میزان مخالفت دو گروه عمده اجتماع یعنی شعرا و مردم عادی، واکنش ها به فرامین بازدارنده این دوره بیشتر در غالب مخالفت و عدم همراهی بروز یافته است.
    کلیدواژگان: صفویه، فرامین حکومتی، نامه های اخوانی، شراب، مواد مخدر، ریش تراشی
  • حامد سلطان زاده*، داریوش رحمانیان صفحات 51-75
    تجدد آمرانه حکومت پهلوی سبب ایجاد تغییراتی در جامعه ایران شد. در پی این امر، زندگی روزمره مردم، و از جمله تفریحات آنها، دچار تغییراتی شد. روحانیون پاره ای از این تغییرات را در تعارض با شریعت اسلام می دیدند و در نتیجه به انتقاد از این وضعیت می پرداختند. در این پژوهش بنا بر آن است که رویکرد مجله درس هایی از مکتب اسلام، پرمخاطب ترین و پردوام ترین مجله دینی دوره پهلوی، به تفریحات رایج در آن دوره مورد بررسی قرار گیرد. پرسش های اصلی این پژوهش از این قرارند: کدام ویژگی تفریحات رایج در آن دوره بیش از همه مورد انتقاد نویسندگان این مجله بود؟ از دید آنان چه عواملی سبب رواج تفریحات ناسالم می شد؟ این تحقیق به روش توصیفی انجام گرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سال های پیش از کودتای 28 مرداد مصرف آزادانه مشروبات الکلی در نظر متشرعین «ام الفساد» تلقی می شد. افزایش مضامین جنسی در مطبوعات و فیلم های سینمایی در دوران پس از کودتا سبب شد که انتقادات نویسندگان مجله مکتب اسلام بیش از هر چیز بر این مسئله متمرکز شود. در مورد علت رواج تفریحات ناسالم، در اوایل انتشار مجله این احتمال مطرح می شد که استعمارگران با تخدیر اشخاص، قصد تسلط بر جامعه را دارند. در اواخر حکومت پهلوی در این باره به تاسی از روشنفکران چپ گرا بر استفاده سرمایه داری غربی از این وسایل برای تخدیر افراد جامعه در جهت تحکیم نفوذ خود و کسب سود بیشتر تاکید می شد.
    کلیدواژگان: مجله مکتب اسلام، تفریح، مشروبات الکلی، مضامین جنسی، تخدیر
  • مهدی سلطانی*، هادی ندیمی صفحات 77-96
    تاریخ ذهنیت یکی از رویکردهای تاریخ نگاری و یکی از شاخه های تاریخ فرهنگی است که در پی شناخت ذهنیت و باورهای مردم عادی نسبت به مسائل مختلف است. می توان از این رویکرد برای شناخت تاریخ معماری ایران هم بهره برد. مجموعه ی تخت جمشید و آرامگاه کوروش از آثار مهم معماری ایران اند، اما آیا نگرش و ذهنیت مردم گذشته نسبت به آن، و برای مثال مردم دوران قاجار، همانند ما بوده است؟ برای پاسخ به این پرسش، می توان با بهره گیری از رویکرد تاریخ ذهنیت و با روش تحقیق تفسیری تاریخی به سراغ منابع مکتوب دوران قاجار رفت و بر اساس یافته ها، شناخت ذهنیت معماری مردم در آن دوران نسبت به این آثار را هدف تحقیق قرار داد. بر این اساس، به نظر می رسد تصور و ذهنیت مردم از این آثار معماری بسیار متفاوت از ذهنیت رایج امروزی بوده است. در ذهنیت عامه ی مردم این آثار با اسطوره ها و دیگر باورهای رایج زمانشان پیوند و نزدیکی داشته است.
    کلیدواژگان: تاریخ ذهنیت معماری، تخت جمشید، مقبره کوروش (مادر سلیمان)، باورهای عامه
  • مهین سهرابی نصیرآبادی، فاطمه مسیبی* صفحات 97-124
    بنای «قلعه چالشتر» چهارمحال و بختیاری مزین است به تزئینات سنگی متنوع و منحصربه فرد با موضوعات گیاهی، انسانی و حیوانی. در تزئینات این بنای قاجاری ردپای الگوهای سه گانه ملی، مذهبی و فرنگی دوره قاجار مشاهده می شود، خصوصا در نقوش انسانی. چگونگی قرابت نقوش انسانی این بنا با الگوهای سه گانه ی عمومی یادشده وقتی تحت تاثیر شاخصه های بومی منطقه چهارمحال و بختیاری قرار می گیرد موضوع و محور این پژوهش موردی کاربردی است؛ و هدف از انجام آن شناخت و نگاهی نو به هنر تزئینی قاجار در تزئینات معماری است. لذا فرضیه ی حفظ اصالت های قاجاری در عین متاثر گردیدن از فرهنگ بومی منطقه در تزئینات سنگی این بنا در جامعه آماری معادل 36 کادر تزئین سنگی با نقش انسانی مورد آزمون واقع شده است. در این تحقیق موردی، روش مستندنگاری و مشاهدات میدانی، با اتکا به اطلاعات کتابخانه ای، داده هایی را به دست داده که به روش «توصیفی تحلیلی» به تحریر درآمده است. بررسی وضعیت موجود اثر و مطالعات، علاوه بر توصیف و دسته بندی نقوش بر مبنای الگوهای سه گانه ملی، مذهبی و فرنگی، منجر به کشف رموز، و تبیین نادیده ها و ناگفته ها در باب این نقوش شده و مبتنی بر این است که در این تزئینات «گونه محلی بومی بختیاری» همپای سبک قاجاری در قالب الگوهای سه گانه ی یادشده حضور دارد. اصول و قواعد طراحی و اجرا در نقوش یادشده در راستای عملکرد بخش های مختلف بناست و نگرش بومی قوم بختیاری را نسبت به زمان و مکان خود و جایگاه یک بنای نیمه رسمی به خوبی نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: شاخصه های عمومی و بومی، دوره قاجار، الگوهای ملی و مذهبی و فرنگی، تزئینات سنگی، نقوش انسانی، قلعه چالشتر، چهارمحال و بختیاری
  • فریده مقبلی قرایی*، سعید امیرحاجلو، سارا سقایی صفحات 125-155
    نرماشیر در جنوب شرقی کرمان در مسیر راه هایی واقع است که مرکز و غرب فلات ایران را به جنوب شرق و سواحل دریای عمان پیوند می دهد. از این رو شواهدی از استقرارها و استحکامات مرتبط با آن در این ناحیه شکل گرفته است. هدف این مقاله تبیین ویژگی های معماری این بناهاست. این پرسش ها مطرح است که استحکامات دفاعی دشت نرماشیر چه ویژگی هایی دارند؟ موقعیت آنها متاثر از چه عواملی بوده و از چه الگویی پیروی می کند؟ روش گردآوری داده ها «میدانی و کتابخانه ای» و روش پژوهش «توصیفی تحلیلی» است. از دستاوردهای پژوهش می توان به وجود الگویی خطی در توزیع فضایی استحکامات دفاعی، وجود شبکه ای از برج های منفرد همسان، پیروی عناصر معماری از توپوگرافی و عدم وجود الگوی ثابت در نقشه آنها، ساخت آنها بر فراز سکوهای طبیعی صعب العبور، ساخت بناها بر محور جنوب شرقی شمال غربی برای مقابله با تاثیرات آب وهوایی و بادهای سهمگین، مصالح همساز با اقلیم و ضخامت دیوارها برای عایق بندی بهتر اشاره کرد.
    کلیدواژگان: نرماشیر، قلعه های تاریخی، استحکامات دفاعی، برج دیده بانی، معماری اسلامی
|
  • Reza Bigdelu*, Soraya Morsali Pages 1-24
    From the constructivism point of view, identity as a meaningful factor is not a constant matter but is current and variable. Essential components of identity also change and transform over time. Education is one of the most important institutions in which governments tend to inspire their intended identity towards society. The most important nationalistic components of Pahlavi government were based on ancient Iranian history and culture, and emphasized on the Iranian as Aryans was one of its main elements. History textbooks of this era had been produced through the influence of this discourse and in answering to the especial political and social needs of it. Using historical analysis method and exercising constructive theory, the aim of this article is to represent the racial identity of Pahlavi government in History textbooks and answer this question that what is the position of the race in identity-making in History textbooks? Findings of this research shows that the identity based on Aryan race had especial presentation as the identity’s main component in History textbooks. Emphasizing on Iranian racial superiority, connection to Europeans and differentiating with Arab race are amongst the main features of this racism.
    Keywords: Identity, Pahlavi Government, History Textbooks, Schools
  • Sara Zabanfahm Nasiri*, Ismail Hassanzadeh, Nozhat Ahmadi Pages 25-50
    Decrees on the prohibition of wine, drugs and beard shaving are among the most frequent social verdicts of the 11th century AH, which the quality of their execution is also mentioned in the historical sources of this period. Due to the silence of official sources about this case, the community’s point of view and public opinion about these decrees is ambiguous. The aim of this article is to achieve the important assumption, through thematic analysis of some friendly letters (Akhvaniat) of this era that the obligation of these decrees does not necessarily mean their definitive acceptance by the community and people with different social positions had dealt with these decrees in different manners. For instance, there were some poets and literates who protested and criticized these decrees, while most of the religious scholars and officials supported and agreed with these decrees due to their involvement in the process of issuing them. Although political officials who were eager to maintain their position had been wary and mostly abstained from expressing their point of views, their true orientation is visible in their works and lives. The ordinary people, who did not have a special social position and no opportunity to express their views, have shown their accompaniment or insubordination towards these decrees in their everyday life. Furthermore, the study of the various forms of these reactions shows that, given the opposition of the two main groups of the community, i.e. poets and ordinary people, reactions to the deterrent decrees of this period have appeared more often in opposition and lack of coexistence.
    Keywords: Safavid, Government Decrees, Friendly Letters (Akhvaniat), Wine, Drugs, Beard Shaving
  • Hamed Soltanzadeh*, Dariush Rahmanian Pages 51-75
    Pahlavi's magisterial modernity has brought changes in Iranian society. Afterwards, the everyday life of people, including their entertainment, has changed. The clerics saw some of these changes in conflict with the Islamic Shari'a and thus criticized this situation. The aim of this research is to study the approach of Darsshaee az Maktab-e Islam (Lessons from the School of Islam), the most popular and durable religious magazine during Pahlavi period, towards the common entertainment of that era. The main questions of this research are which characteristics of common entertainments of that period criticized more by writers of this magazine? From their point of view, which factors led to the promotion of unhealthy entertainment? This research has been done in descriptive method. The findings of this research indicates that in the years preceding the 28 Mordad coup d'état the free consumption of alcoholic beverages was considered the great sin by the religious persons. After the coup, due to the increasing of sexual contents in the press and cinematic films, the criticism of writers of the Maktab-e Islam magazine focused on this issue more than any other subject. During the early days of its publication, regarding the reason for the spread of unhealthy amusements the writers of the magazine raised the possibility that Colonialists are going to stupefied individuals in order to dominate the society. At the end of Pahlavi era and under the influence of the leftist intellectuals, they emphasized on the Western Capitalism’ usage of these tools for stupefying the society in order to maintain its influence and gain more benefit.
    Keywords: Maktab-e Islam (the School of Islam) Magazine, Recreation, Alcoholic Beverages, Sexual Contents, Stupefying
  • Mahdi Soltani*, Hadi Nadimi Pages 77-96
    History of mentalities is one of the approaches in Historiography and one of the branches of Cultural History, which seeks to understand the mentality and beliefs of ordinary people towards different issues. One can use this approach to understand the history of Iranian architecture. As the Persepolis Complex and the Tomb of Cyrus are amongst the important works of Iranian architecture, the question of this study is whether the attitude and mentality of the people of the past, for example the people of Qajar era towards them have been the same as us. To answer this question, one can use the history of mentalities approach while using interpretive-historical research method and by studying written sources of Qajar era recognize the architectural mentality of people of that era. Accordingly, it seems that the people's perception and mentality towards monuments is very different from that of the present-day mentality. In the people’s general mentality, these works have closely been linked to myths and other common beliefs of their time.
    Keywords: History of Architecture Mentalities, Persepolis Complex, Tomb of Cyrus (Mother of Solomon), Popular Beliefs
  • Mahin Sohrabi Naseerabadi, Fatemeh Mosayebi* Pages 97-124
    The Chaleshtar castle in Chahar Mahal and Bakhtiari is decorated with varied and unique stone herbal, human and animal ornaments. In the decoration of this Qajar building, the traces of the three national, religious, and foreign patterns of the Qajar period are observed, especially in human designs. Resemblance of human ornaments in this building with aforementioned patterns influenced by native characteristics of Chahar Mahal and Bakhtiari is the subject and base of this practical case study and the aim of this research is to recognize and have a new perspective on the Qajar decoration art in architectural ornaments. Therefore, the hypothesis of maintaining Qajar originality while influenced by native culture of the region examined in stone motifs of this building in the statistical society of 36 stone ornaments frame with human figure. The data which is written in descriptive-analytical method, has been obtained through this case study is based on documentation, field observation and library information. Studying the status of the artwork along with description and categorizing of motifs based on three national, religious and foreign patterns lead to the discovery of secrets and explaining the unseen and unsaid about these motifs. The finding of this research indicates that “Bakhtiari local-native type” is present in the ornaments alongside Qajar style in aforementioned three patterns. Principles and rules of design and performance in aforementioned motifs is congruent with the function of various parts of the monument and features the native attitude of Bakhtiari people towards their time and place and the position of semi-formal monument as well.
    Keywords: General, Native Characteristics, Qajar Era, National, Religious, Foreign Patterns, Stone Motifs, Human Motifs, Chaleshtar Castle, Chahar Mahal, Bakhtiari
  • Farideh Moghbeli Gharaee*, Saeed Amirhajlu, Sara Saghaee Pages 125-155
    Narmashir located in southeastern of Kerman is located in the ways connected center and west of Iranian plateau to the Southeast and coast of Oman. According to this, the evidences of settlements were formed and the fortifications related to them were built in this region. The purpose of this study is to explain the architectural characteristics of these monuments. There are questions that what were the characteristics of the defensive fortifications of Narmashir plain and what factors might have influenced their locations and what patterns were followed? The data gathered through “field and library method” and the methodology is descriptive - analytical. Some of the findings of this research that can be mentioned are as follows: there is a linear pattern in the spatial distribution of the defensive fortifications, there is a network of identical individual brick towers, the architectural elements follow the topography, there isn’t any stable pattern in their plans, they were built over the impassable natural platforms, the buildings were constructed on the southeast – northwest axis to counter to the effects of the weather and strong winds, the materials are consistent with the climate and the thickness of walls for better insulation of places.
    Keywords: Narmashir, Historical Castles, Defensive Fortifications, Watchtower, Islamic Architecture